Friday, October 28, 2016

Tips Kehamilan yang Sihat

Assalamualaikum w.b.t semua...

Apa khabar uollsss? 

Ada tak yang dapat berita gembira hari ini? Mana tahu dapat rezeki pertambahan ahli keluarga ke... Mesti teruja sangatkan terutamanya bagi yang dah menanti sekian lama...

Jadi, hari ini Cik Dee nak berkongsi beberapa tips untuk bakal-bakal ibu baru mahupun yang lama (maksudnya dah ada anak sebelum ini...hehe) πŸ˜‰

Semua ibu mahukan pengalaman kehamilan yang indah dan anak yang sihat dan selamat sehingga dilahirkan bukan? 

Oleh itu, dari seawal mendapat berita gembira, bakal ibu dengan sokongan bakal bapa juga hendaklah menitikberatkan perkara-perkara berikut sejak dari peringkat awal kehamilan.



  • 1. Rancangkan rawatan antenatal anda dari awal
  • 2. Selalu bersenam
  • 3. Mula lakukan senaman lantai pelvik
  • 4. Hadkan pengambilan alkohol
  • 5. Kurangkan pengambilan kafein
  • 6. Berhenti merokok
  • 7. Lebihkan berehat
  • 8. Makan dengan baik
  • 9. Berhati-hati tentang kebersihan makanan
  • 10. Ambil asid folik

Haa.. Cik Dee bagi ringkas dulu ye, sat gi Cik Dee tambah detailsnye... πŸ˜‚ (Maaf, Cik Dee ada dateline untuk dikejar ni...huhu...)
Cuma tentang tips 8-10 tu berkaitan pemakanan kan? Haa ni Cik Dee nak mai habaq... Pemakanan semasa kehamilan memang perlu dijaga. Ada fakta dan mitos yang perlu diketahui tentang diet di alam kehamilan ini. Apa dia? Tunggu next entry ok?

Jom tengok apa yang patut ibu hamil makan ye...


Banyak sangat nak makan? Tak ada selera kerana alahan? Jangan risau... Cik Dee ada cadangan solusinya :

Inilah set kehamilan Shaklee... Memang berbaloi lah kalau dapatkan set ini. Bukan apa, set ini boleh diambil terus sehingga selepas bersalin malah untuk penyusuan susu ibu juga.

Berminat?

Mai laa hubungi Cik Dee yer.... Whatsapp 0194060504 atau inbox Cik Dee di FB Dina Zahraa yer 😘

Wednesday, October 26, 2016

Cara Tambah Susu Ibu

Assalamualaikum w.b.t semua...

Apa khabar? Hari ini Cik Dee nak bagi tips atau cara bagi ibu-ibu yang menyusukan yang runsing dan khuatir tidak dapat menyusukan anak dengan ekslusif selama 2 tahun.


  1. Pastikan bayi dapat menyusu dengan baik. Ini adalah proses "mengeluarkan lebih susu" untuk meningkatkan penghasilan susu. Jika susu tidak disingkirkan dari payudara, maka bekalan susu ibu berkurang. 
  2. Kedudukan dan lekapan tidak betul juga membuatkan bayi tidak akan dapat menyusu dengan baik, payudara sukar dikosongkan untuk merangsang penghasilan susu lebih banyak.
  3. Kerapkan penyusuan, selama mana bayi aktif menyusu. Sentiasa ingat bahawa ibu perlu mengeluarkan susu daripada payudara dengan kerap supaya susu yang lain akan dihasilkan secara berterusan.
  4. Jika bayi mengalami masalah berat badan, matlamatkan untuk menyusukan bayi setiap 1.5 - 2 jam pada  siang hari dan sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada waktu malam.
  5. Ambil cuti penyusuan. Bawa bayi tidur bersama selama 2-3 hari dan tidak melakukan apa-apa kecuali menyusukan dan berehat sahaja.
  6. Susukan bayi dengan kedua-dua belah payudara bukan pada sebelah payudara sahaja setiap kali penyusuan. Biarkan bayi selesai menyusu sebelah payudara sebelum menawarkan sebelah payudara lagi. 
  7. Elakkan puting dan botol seboleh mungkin. Pastikan keperluan bayi untuk mendapatkan susu hanyalah daripada payudara ibu sahaja. 
  8. Beri bayi hanya susu ibu. Elakkan air, makanan pejal atau susu formula jika usia bayi kurang daripada 6 bulan dan kurangkan makanan pejal jika bayi berusia lebih daripada 6 bulan.
  9. Ibu wajib menjaga diri dengan baik. Rehat yang cukup. Tidur ketika bayi tidur. 
  10. Minum air jika dahaga dan makan makanan yang seimbang.
  11. Pertimbangkan untuk mengepam untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. Penambahan sesi mengepam selepas atau di antara sesi penyusuan adalah sangat membantu untuk penghasilan susu lebih banyak.
  12. Tujuan utama mengepam adalah untuk memgeluarkan atau membuang lebih banyak susu dariayudara untuk meningkatkan kekerapan pengosongan payudara.P
  13. Pertimbangkan penggalak atau dikenali sebagai galactagogue.
Haa ni mai Cik Dee nak cadangkan set menyusu Shaklee yang sangat popular sekarang ini...😘




  • ESP sebagai Energy Booster agar ibu kekal bertenaga, memudarkan stretch mark, memekatkan susu ibu dan memberi rasa kenyang yang lama kepada ibu sekaligus mengurangkan nafsu makan.
  • Alfalfa yang merupakan herba turun menurun untuk Milk Booster dan juga penting untuk memelihara “dalaman” ibu, kalau nak mengembalikan hubungan suami isteri selepas bersalin, memang sangat digalakkan untuk mengambil Alfalfa.
  • Vitalea merupakan Multivitamin dan Multimineral yang membekalkan nutrisi kepada ibu dan juga bayi.
  • Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun ibu dan bayi, ia juga penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Vitamin C memang sangat membantu ketika bayi selesema. Dengan hanya menelan double dosage Vitamin C, selesema bayi saya boleh sembuh tanpa ubat.
  • B-Complex memberi ketenangan kepada ibu, elakkan stress dan kemurungan. Stress dan kemurungan juga mempengaruhi penghasilan susu ibu. Semakin stress, semakin merundumlah susu ibu.
  • Ostematrix adalah sebagai sumber kalsium kepada ibu kerana ibu yang menyusukan lebih banyak kehilangan kalsium. Jadi ibu menyusukan lebih memerlukan banyak pengambilan kalsium seharian.



Monday, October 24, 2016

Kenali 10 Makanan Otak

Assalamualaikum w.b.t semua..

Apa khabar uolss....

Hari ini Cik Dee nak cerita pasal cara nak jadi makin bijak... Tak kira lah untuk budak ke, untuk mak budak ke, bapa budak ke... Inshaa Allah semua boleh... 😁😁😁

Cik Dee nak cerita tentang 10 jenis makanan yang dikenali sebagai "Brain Food". Makanan yang baik untuk kesihatan otak. Yang pastinya bukan otak-otak lah yer...hihihi

Ni Cik Dee baca dari National Geographic ni tau... πŸ˜‡

1. Salmon

Minyak ikan salmon adalah sumber terbaik omega-3 (DHA dan EPA) yang berperanan penting terhadap pertumbuhan dan perkembangan fungsi otak. Penelitian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa orang yang mengambil lemak omega-3 lebih banyak, didapati berfikiran lebih tajam, mempunyai memori yang lebih kuat, malah mendapat keputusan amat baik dalam ujian IQ. Menurut pakar juga, tuna juga mengandung lemak omega-3, namun kandungannya tidak sebanyak ikan salmon.

2. Telur

Telur memang dikenali sebagai sumber penting protein yang mudah didapati.  Walaupun mengandung kolesterol, bahagian kuning telur kaya dengan kolin, iaitu zat yang boleh membantu perkembangan daya ingat atau memori.

3. Kacang tanah

Kacang tanah diketahui kaya akan vitamin E, antioksidan yang berperan dalam melindungi membran-membran sel saraf. Bersama tiamin, vitamin E akan membantu sel saraf dan otak untuk penggunaan glukosa sebagai keperluann energi.

4. Gandum

Otak memerlukan persediaan atau bekalan glukosa dari tubuh yang stabil atau konsisten. Gandum mempunyai peranan penting yang dapat memenuhi keperluan itu. Serat yang terkandung di dalamnya boleh membantu mengatur pelepasan glukosa dalam tubuh. Makanan ini juga memiliki kandungan vitamin B yang berguna dalam memelihara kesihatan sistem saraf.

5. Oat

Oat atau oatmeal adalah sejenis sereal yang popular di kalangan anak-anak. Oatmeal merupakan sumber nutrisi penting bagi otak. Oat mampu menyediakan tenaga untuk otak yang sangat diperlukan anak-anak. Selain itu, serat pada oat juga memiliki peranan  untuk menjaga otak anak agar cukup tenaga untuk befungsi sepanjang pagi. Adapun kandungan lainnya seperti zinc, potasium, vitamin B, dan vitamin E yang ada pada oat dapat membuat fungsi tubuh dan otak berfungsi pada keadaan prima.

6. Buah Berry

Buah berry seperti strawberi, blackberry, raspberry, blueberry, dan lain sebagainya banyak mengandung nutrisi penting yang baik bagi kesihatan. Antioksidan yang tinggi pada buah berry, terutama vitamin C, memiliki peranan untuk mencegah kanser. Beberapa penelitian menunjukkan bahawa ekstrak strawberi dan blueberry boleh membantu meningkatkan fungsi daya ingatan. Biji dari buah berry diketahui juga mengandung lemak omega-3.

7. Kekacang

Kekacang merupakan makanan yang istimewa kerana mengandungi sejumlah tenaga yang berasal dari karbohidrat kompleks dan protein. Selain itu, kacang juga merupakan sumber serat, mineral, dan vitamin. Kacang dikatakan baik untuk otak karena makanan ini dapat memberikan tenaga lebih lama dan membantu kemampuan anak-anak berfikir. Berdasarkan hasil penelitian, kacang pinto dan kacang merah mengandung lemak omega-3 lebih banyak dibandingkan dengan kekacang lain.

8. Sayuran Berwarna

Bayam, labu, ubi jalar, dan tomato merupakan sayuran-sayuran kaya nutrisi dan antioksidan yang akan membuat sel-sel otak jadi lebih kuat dan sihat.

9. Daging Lembu tanpa Lemak

Daging lembu tanpa lemak merupakan sumber makanan yang kaya akan zat besi. Zat besi adalah mineral utama yang dapat membantu anak-anak lebih fokus dan tetap bertenaga ketika di sekolah. Daging lembu juga memiliki kandungan mineral lain seperti zinc yang dapat membantu menjaga daya ingat.

10. Susu dan Yoghurt

Makanan-makanan dari produk tenusu mengandungi vitamin B dan protein yang tinggi. Kedua jenis nutrisi penting ini dapat membantu pertumbuhan jaringan otak, enzim, dan neurotransmitter. Susu dan yogurt juga boleh membantu perut kenyang kerana kandungan karbohidrat dan proteinnya sekaligus menjadi sumber tenaga untuk otak.


Haaa...berdasarkan penerangan di atas ni, perasan tak yang keperluan utama otak kita ini adalah omega-3 yang mengadungi EPA dan DHA kan...

Jadi, Cik Dee suka nak cadangkan kat uollss untuk ambil Omegaguard ni...

Kenapa?

Sebab Omegaguard Shaklee ini dari minyak ikan terbaik dan paling tulen di dunia tau....

Jap lagi Cik Dee sambung lagi yer...Nak bagi anak makan Omegaguard ni...hihi

Friday, October 21, 2016

Rambut Gugur Kurang

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Jumaat yang penuh berkah...😎

Macam mana yer hari ini semua? Harapnya hari ini lebih baik dari semalam kan?πŸ˜‰

Kali ini Cik Dee nak cerita pasal masalah yang semua orang hadapi, baik lelaki mahupun perempuan...




Ahaaa...πŸ’‡πŸ’‡πŸ’‡ Rambut ooo rambut....

Rasanya semua orang akan hadapi masalah ini... Sebabnya, rambut gugur sedikit tu normal sebenarnya... Yang tak normalnya bila rambut gugur sebanyak ini sekali sikat... πŸ˜‚



Haaa Cik Dee tengok pun takut... 😱 Sebenarnya Cik Dee pun ada masalah ini....huhuhuhu.... Makanya, Cik Dee pun Google, sebab nak tahu apa punca sebenarnya....

Rupa- rupanya begini ceritanya....

Terdapat enzim dalam lelaki dan wanita yang secara genetik penyebab kepada keguguran rambut (dipanggil 5-alpha reductase), yang menukarkan hormon ‘testosterone’ kepada derivatif hormon , ‘dihydrotestosterone (DHT).

Apabila DHT terbentuk, ia melekat pada folikel rambut di bahagian atas kepala, menyebabkan folikel rambut untuk terus mengecut dengan setiap kitaran pertumbuhan.

Ini menyebabkan rambut beransur-ansur menjadi lebih nipis sehingga folikel akhirnya menjadi tidak berfungsi dan rambut tidak lagi tumbuh.



Ok, sekarang ini bila dah tahu macam mana rambut gugur tu berlaku bolehlah Cik Dee cari solusinya...

Bila hormon terganggu, keadaan badan jadi tidak normal makanya itu disebabkan oleh kekurangan nutrisi maka, caranya nak pulihkan semula adalah, cukupkan nutrisi badan semulah kan...😁

Satu yang Cik Dee nampak sesuai untuk betulkan hormon, cukupkan nutrisi, baik pulih sel yang rosak, baiki salur darah semua tu adalah VIVIX® laaa....

Kenapa? Sebab ini :




Haaa... Logik kan....πŸ˜‹  Dengan cecair ajaib merah ini, inshaa Allah masalah dalam badan akan diperbetulkan dari peringkat sel dan DNA tau....

Nah Cik Dee bagi uolllsss bukti pula....





Ada yang nak cuba?

Mai laaa WhatsApp Cik Dee naaa... 😎😘

Pssttt... Cik Dee nak bagi free gift banyak ni inshaa Allah... πŸ˜‰

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Wednesday, October 19, 2016

Ikhtiar Hamil dengan Minyak Bunga Borej

Assalamualaikum w.b.t semua....

Apa khabar uollsss di hari Rabu ini... πŸ˜‰

"Risaunya... Dah 4-5 tahun kahwin, belum juga ada tanda-tanda... Semua asyik bertanya... Sedih rasanya..."




Uolllsss ada tak kawan-kawan ke saudara mara ke yang sedang berikhtiar untuk dapatkan cahaya mata? Haaa... Mai Cik Dee nak tolong ni...

Uollsss kenal bunga ini? Tahu tak bunga ini boleh bantu masalah πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†...



Cantikkan bunga ini? Inilah bunga borej atau dalam bahasa Inggerisnya, Borage. Kalau uollsss nak tahu kebaikan bunga ini memang banyak tau.... termasuklah untuk ikhtiar hamil tau... Tak percaya? Baca sampai habis laa.....

Uollss jangan salah fikir pula nak kena makan bunganya... πŸ˜‚ Huhuu kita perlu ambil minyak dari biji bunga borej ini untuk dapatkan khasiatnya mavam ni haaa






Ini secara ringkasnya kebaikan minyak dari bunga borej, tapi yang spesifiknya Cik Dee nak cerita tentang ikhtiar hamil dengan GLA dari sumber πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†.

Pernah dengarkan Evening Primrose Oil atau EPO, yang kebanyakannya digunakan oleh wanita yang mengalami masalah dengan haid mereka. Bila haid bermasalah, kadangkala ia adalah punca masalah kesuburan yang dihadapi oleh wanita.  Jadi, Cik Dee nak cerita laaa ni, yang Shaklee pun ada tau, supplement seumpama ini tapi yang lebih hebat....iaitu GLA COMPLEX.




GLA (asid gamma linolenik) sering menjadi pilihan wanita untuk membantu mengekalkan kesihatan sepanjang kitaran haid bulanan. GLA ialah asid lemak omega-6 yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin - bahan yang berperanan untuk mengawal atur pelbagai proses dalaman tubuh. 

Selain minyak biji bunga matahari sebagai sumber asid lemak Omega-6, produk ini juga diperkaya dengan vitamin E bagi menyokong dan menguatkan sistem imun serta mengekalkan keutuhan sel.

Kelebihan GLA Shaklee ini ia adalah minyak borej yang mengandungi pati GLA semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Mai Cik Dee bagi bukti nak? 😎




" Saya start consume GLA Complex on January 2013 sebab ada masalah period pain dan cycle period panjang. Saya dah kahwin lebih kurang 4tahun 6bulan. Baru-baru ini saya check UPT positif, doktor cakap dah 6weeks... Doakan saya selamat bersalin..."




Monday, October 17, 2016

Sukanya, Baju Lama Muat Semula

Assalamualaikum w.b.t semua....


Macam mana hari ini?

Cik Dee hari ini, tak adalah busy sangat, tapi still busy juga lah... hehehe... Kesimpulannya, hari-hari memang Cik Dee busy sebenarnya...

Tapi Cik Dee nak curi masa juga nak share something kat uolllsss semua....

Uollss tahukan bulan ini promosi OmegaGuard iaitu minyak ikan tertulen dari Shaklee... hehehe.... Maksud Cik Dee, OmegaGuard ini, minyak ikan paling tulen sebab melalui penapisan (penulenan) sehingga 3 kali, berbanding dengan minyak ikan kat luar sana...

Sebab itulah, Cik Dee nak bagitau, makan minyak ikan yang ini, langsung takde burp bau ikan yer....
Macam yang jenama famous tu S**** E******* kan... Cik Dee belek-belek pun dah terbau hanyir ikan tu.... huhu... ( Cik Dee memang agak sensitif dengan bebauan ini...)

So, kalau tak ada OmegaGuard ini, memang tak la kot, Cik Dee nak consume minyak ikan walaupun Cik Dee tahu minyak ikan sangat baik untuk kesihatan otak kita... hehehe.... Eh, over pula pasal minyak ikan untuk otak ini...

Sebenarnya bukan Cik Dee nak cerita pasal tu, tapi...............


Pasal ini πŸ’



Ada tak uollss yang masa bujangnya saiz baju S ke M ke, tapi bila dah beranak 2-3, saiz pun ikut bertabah ke 2-3xl 😭😭😭

Harunya hidup kan??? 

Siapa nak Cik Dee tolong? Nah, cuba tengok ini πŸ‘‡



Percaya tak? πŸ˜‰ Haaa Cik Dee tak nak cerita panjang lebar sangat... sebab uolllsss pun mesti bosan nak baca banyak-banyak kan? Hihihihiii😁

Kita tengok sajalah buktinya yer....😘😘😘



"Saya jatuh cinta dengan Omega Guard πŸ’œ . Niat nak cuba Omega Guard untuk kesihatan tapi tak sangka, Omega Guard bantu turunkan berat badan saya sebanyak 8kilogram dalam sebulan! Memang powerlah Omega Guard ni. Orang sekeliling tegur, 'eh dah kurus!' 😨Memang banyak inch loss!
Baju lama yang dulu tak muat sangat² sekarang dah boleh pakai balik. Seluar pula kalau tak pakai tali pinggang, habis terlondeh-londeh kalau jalan. Terpaksa beli seluar baru yang daiz lebih kecil πŸ˜… Uolss kalau nak turunkan berat badan tu, trylah Omega Guard Shaklee! MEMANG TERBAIKπŸ‘ "







Ehehehe....nak cuba? Whatsapp jer Cik Dee naaaa πŸ˜‹

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Friday, October 14, 2016

Atasi 15 Masalah Kulit

Assalamualaikum w.b.t semua....

Salam Jumaat penuh berkat ye uollsss...


Entry sebelum ini, Cik Dee dah cerita rahsia cantik dengan cecair merah ajaib kan? Ahaaa.... Kali ini Cik Dee nak share satu lagi rahsia nak dapat kulit cantik dengan bajet yang jauh lebih ekonomi macam cik adik ni...




Nak tahu apa dia?


Baca sampai habis ye... 


Semua wanita nak kan kulit macam ini kan :



  1. Kulit CERAH BERSERI, glowing gituw....
  2. Kulit BEBAS jerawat
  3. Kesan parut jerawat mahupun luka semakin PUDAR dan LENYAP
  4. Kulit TANPA minyak yang cukup untuk menggoreng telur
  5. Kulit yang LEMBAP dan tidak terlalu kering
  6. Kulit lebih GEBU dan ANJAL
  7. Liang pori semakin kecil tidak sebesar kawah
  8. Tiada lagi masalah jeragat
  9. Wajah TIDAK KUSAM walaupun tanpa secalit make up
  10. Tidak lagi kelihatan whitehead mahupun blackhead
  11. Tiada lagi masalah selulit menjengkelkan
  12. Tona kulit menjadi lebih sekata
  13. Kulit yang LEMBUT seperti kulit bayi
  14. Tiada lagi kesan stretch mark yang menyakitkan mata
  15. Tiada lagi masalah tumit kaki pecah merekah
Siapa nak? 

Mai laa cuba ini 





Inilah rahsianya..... Uollsss jangan takut tau... Ini bukan sebarang soya... Bukan macam yang kat luar tu, yang ini soya NON-GMO yerrr...

Ye la, Cik Dee tahu uolllsss mesti macam percaya tak percaya kan sejak cerita hot yang kata soya tak elok lah apa lah...

Tapi, tu soya GMO yang bahaya... Apa itu GMO? Nanti Cik Dee terangkan details lagi ye...hehe...

Yang penting sekarang, Cik Dee nak habaq yang ESP Shaklee ni mmemang terbaik...πŸ‘πŸ‘πŸ‘



Bukan sahaja untuk kulit yer ESP ni...



Haa... Macam-macam boleh....

Nak tahu berkesan ke tak? Hihihihii Cik Dee tepek satu naaa



Ehehehe.. Esok lusa datang klik lagi, Cik Dee tambah lagi yer..πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Wednesday, October 12, 2016

Cantik Dengan Sesudu Sehari

Assalamualaikum w.b.t...

Hari mood Cik Dee nak cerita pasal Vivix lagiii....

Uolllsss nak tahu apa lagi ajaibnya cecair merah ni? 


Uolllsss percaya tak uollss boleh cantik macam πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘† dengan sesudu Vivix jerr tau.... Tak percaya? Tengok ini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



"Dah masuk botol ke 2 vivix. Obvious part dengan kulit saya. Moist & nampak halus je eso. kat kulit wajah. Ira juga try makan untuk rambut sebab gugut banyak. Even tak buat treatment, dah kurang gugur. hihi alhamdulillah. Senang makan Vivix ni sebab sekali suap je untuk TOTAL WELLNESS."


Haaa....gituww... Satu sudu sehari cover untuk semua tau... Tak payah makan berbiji-biji, bercawan-cawan supplement, tak perlu cucuk-cucuk bagai....

Sekali suap jerr....

Nak cuba? Mai la wassap...πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Monday, October 10, 2016

Asma dan minyak ikan tulen.

Assalamualaikum w.bt uollsss...

Apa khabar hari ini...? Diam tak diam dah masuk bulan ke sepuluh kita kan? Sudah menghampiri penghujung tahun....

Hari ini Cik Dee nak bercerita tentang.....




Uollss kena alat ini untuk apa? Haaaa dah tentu penghidap asma tahu untuk apa alat ini kan?

Ya, hari ini Cik Dee nak cerita tentang ASMA ataupun LELAH...

APA ITU ASMA@LELAH

Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit.



Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam. Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara. Akibatnya, pesakit boleh pengsan.






Menurut kajian, jumlah kanak-kanak diserang penyakit asma adalah 10 hingga 20 peratus. Selalunya, penyakit ini tidak boleh diubati. Tapi, biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia meningkat.

Bagi kanak-kanak yang menghidapi asma sederhana, serangan ini akan hilang apabila mencapai usia lingkungan 12 hingga 13 tahun.

Manakala, 50 hingga 60 peratus akan sembuh apabila mencapai usia 20 hingga 25 tahun. Sementara, 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil saja yang akan sembuh.

Pada teorinya sememangnya mungkin nampak normal, namun mampukah uolllsss nak tengok anak kecil uolllsss menderita kerana asma? Tentu tidak mahu bukan?

Anak seumur 3 tahun sudah berulang alik ke hospital untuk mendapatkan sedutan gas atau nebulizer... Kita yang dewasa ini pun belum tentu mampu bertahan...

Cik Dee nak share cara mudah dan selamat untuk anak uolllsss bebas dari asma ini...

Ini dia :




*Sekejap lagi line Cik Dee ok, Cik Dee tepek testimoni yerr..πŸ˜‚


Saturday, October 1, 2016

Cyst Kecut Dengan Cecair Merah

Assalamualaikim w.b.t uolllsss

Apa khabar semua... Hari ini kan Cik Dee ada nk cerita sedikit pasal cyst

Ada yang tahu cyst ni adalah ketidaknormalan dalam rahim wanita. Pada amnya ia ada seperti ketumbuhan yang terdapat di ovari khasnya. 

Sekejap lagi Cik Dee cerita serba sedikit lagi tentang Cyst ni. Tapi sebenarnya Cik Dee nak fokus ini :



Cyst dah ada tu satu hal lah kan... Tapi andaikata disahkan cyst, tahulah uollsss mana nak cari Cik Dee kan lepas uollsss baca ini. 

Jom tengok apa dia Cyst ni, apa punca nya, barulah kita boleh tahu macam mana nak rawat, nak hindarinya kan?

Apa itu CYST? (Ovarian Cyst)


  • Kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang telur ovari. 
  • Cecair ini boleh jadi cair seperti air, pekat likat dan ada kalanya mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. 
  • Mempunyai saiz yang berbeza-beza.
  • Ovarian cyst yang normal akan membesar, dan pecah (follicle)  untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. 
  • Jika cyst ini tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional ovarian cyst. 
  • Ia tidak merbahaya kecuali jika saiznya terlalu besar.


Jadi, sekarang kita dah tahu kan apa tu Cyst. Walaupun ia dikatakan tidak merbahaaya tapi ia tetap berisiko untuk menjadi ketumbuhan atau kanser jika perjalanan sel itu menjadi tidak normal.

Jadi kan, Cik Dee nak suggest kat mereka yang telah didiagnosa cyst atau yang belum (untuk pencegahan), ambillah cecair merah ajaib ini : 


" alhamdulillah...cyst tu takder...lepas checkup dengan doktor pakar... tapi lain hospital..."
"kat rahim doktor pakar O&H check dah tak der cyst tu... Alhamdulillah"
"Vivix tu ada lagi, tapi kan..... Suzi pregnant ni...."

Gembirakan dengar bila cyst hilang, berjaya hamil pula tu... Bonus sungguh....😍 

Nak cuba ke? Lai...lai...lai... Whatsapp nombor baru Cik Dee tu ye... 😘