Friday, November 25, 2016

Jenis-Jenis Kanser

Assalamualaikum w.b.t

Kanser? Dengar sahaja perkataan ini sudah pasti terlintas di fikiran pengakhirannya adalah kematian...

Namun begitu seperti yang telah disebutkan oleh Allah s.w.t bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya kecuali MATI. Jadi jika didianogsiskan kanser, usah putus asa...

Jom Cik Dee bawa kita kenal jenis-jenis kanser yang telah dikenalpasti.


Monday, November 21, 2016

Kenali Kanser yang Menyerang Wanita

Assalamualaikum w.b.t uolllsss


Maaflah agak lama Cik Dee tak update kan... Cik Dee tak berapa nak sihat 😷  huhuhu semoga ia menjadi asbab penghapus dosa Cik Dee.

Bercakap tentang sakit ini kan... Penyakit yang paling ditakuti pada zaman sekarang ini ialah kanser bukan? Jadi, kali ini Cik Dee nak share lah sikit tentang kanser yang majoriti penghidapnya adalah wanita.

Antara yang Cik Dee dapat kumpulkan maklumat, kanser utama yang menyerang wanita ialah kanser payudara. Kemudian diikuti dengan kanser yang menyerang bahagian reproduksi wanita iaitu kanser serviks, kanser rahim, dan juga kanser ovari.

Ada 1 lagi kansrr yang berkaitan dengan sistem reproduksi wanita iaitu kanser anggur (molar) atau kariokarsinoma. Fuuhh terbelit lidah menyebutnya kan...tapi, sahabat wanita sekalian, tolong ambil tahu yer...

Istilah "korio”  diambil dari vili korionik (”chorionic villi”) iaitu salah satu komponen uri manusia. "Karsinoma" pula merujuk kepada kanser yang berasal dal sel-sel epitelial. Disebabkan kanser ini mempunyai atau berasal dari salah satu komponen uri atau plasenta maka salah satu ciri khusus kanser ini adalah ia boleh menghasilkan hormon HCG (”Human Chorionic Gonadotrophin”) yang sangat tinggi malah lebih tinggi daripada wanita-wanita yang hamil. HCG ni lah yang menandakan wanita hamil, kalau uollss nak tahu...

Penyakit koriokarsinoma ini boleh berlaku kepada sesiapa yang pernah hamil termasuk kepada wanita-wanita yang pernah mengalami kehamilan molar. Tidak seperti kehamilan molar, koriokarsinoma boleh berlaku di mana-mana organ badan seperti hati, limpa, paru-paru, tulang belakang dan otak. Malah, koriokarsinoma  boleh juga terjadi di dinding rahim. 

Selain yang Cik Dee dah sebut, ada dua lagi jenis kanser yang menyerang wanita iaitu kanser paru-paru dan kanser usus dan rektum yang sebenarnya menyerang lelaki juga. Wanita juga terdedah dengan kanser kulit dan luekimia.

Jadi, dah tahu jenis-jenis kanser yang serang wanita ini, Cik Dee nak share lah sikit cara pencegahan untuk kita kaum wanita ini dari berisiko menghidapi kanser ini.


  • Kenali dan fahami tubuh badan kita
  • Tumpuan dan perhatian pada sebarang perubahan pada badan anda
  • Tidak merokok atau berhenti merokok
  • Kurangkan atau hentikan pengambilan minuman beralkohol.
  • Kurangkan pengambilan makanan dengan lemak tepu atau lemak trans
  • Bersenamlah sekurang-kurangnya 30 minit sehari
  • Sekiranya berkulit cerah atau kurang pigmen kulit, hadkan pendedahan pada cahaya matahari
  • Hentikan tatacara serta gaya hidup seksual secara bebas
  • Lakukan ujian tertentu yang patut dilakukan pada umur serta julat tahun tertentu
  • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala
  • Banyakkan makanan berserat tinggi, antioksidan tinggi, dan makanan yang kurang diproses.
Untuk cara yang akhir tu, Cik Dee cadangkan mulakan ambil Vivix ni... πŸ˜‰πŸ‘ Ye laa kita usaha mencegah sebelum terjadi... Vivix ni nanti bukan sahaja bantu cegah kanser, tapi boleh buat uollss terasa lebih muda, lebih sihat, lebih cantik, dan lebih yakin. Bila sihat, dah tentu oullsss gembira dan bahagia kan..?😘 

Macam ni... LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY 😎

p/s : sorry sangat entry Cik Dee kali ini tak ada gambar. Tak dapat nak upload πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Line dah ok Cik Dee update naaa... 


Wednesday, November 16, 2016

Gejala Utama Kanser Darah

Assalamualaikum w.b.t uolllsss

Apa khabar hari ini? Kali ini kan, Cik Dee nak share lah sedikit pasal kanser darah. Mesti uollss tak familiar dengan nama kanser darah ini kan...

Jom tengok apakah dia kanser darah ini.

Kanser darah adalah kanser yang puncanya berasal dari sum-sum tulang. Sum-sum tulang merupakan organ penghasilan darah yang terdapat di dalam kesemua tulang dalam tubuh badan manusia.

Terdapat tiga jenis kanser darah:

1. Leukemia, kanser merencatkan pembentukan darah 

Kanser yang berlaku dalam darah dan sum sum tulang akibat penghasilan sel darah putih abnormal yang tidak terkawal. Bilang sel darah putih abnormal yang banyak ini meyebabkan badan gagal melawan penyakit dan menganggu proses penghasilan sel darah merah dan platlet

2. Limfoma, kanser yang memberi kesan kepada sistem limfa. 

Kanser yang menganggu fungsi sistem limfa. Sistem limfa berfungsi membuang cecair berlebihan dan menghasilkan sel imun untuk badan. Sel kanser ini berkumpul dan membahagi dalam nod limfa sekaligus menganggu sistem pertahanan bada

3.  Myeloma, kanser yang merosakkan plasma darah

Sel plasma adalah sel darah putih yang melawan penyakit dan menghasilkan antibodi. Kanser ini memnyebabkan sistem imun badan lemah dan mudah diserang penyakit.




Lemah dan sakit badan

Sakit dan lemah badan dan sering keletihan adalah antara isyarat bahawa fungsi dalam badan kita bermasalah. Sakit badan dan sering keletihan juga disebabkan oleh keadaan perubatan yang lain. Tetapi jika sering keletihan yang berlarutan dalam tempoh masa yangblama, perlulah segera berjumpa doktor. Sekurang-kurangnya ujian darah boleh dijalankan. Perkara seperti ini boleh menjadi cara pengesanan awal kanser. Jangan memandang rendah tanda-tanda awal kanser darah ini.


Pengurangan berat

Tanda-tanda awal kanser darah termasuk kehilangan berat badan yang cepat dan selera makan menurun. Penurunan berat badan secara tiba-tiba juga boleh berlaku kerana penyakit tiroid atau penyakit lain juga, namun jika mengalami penurunan berat badan dengan secara tiba-tiba, cuba secepat mungkin untuk berunding dengan doktor kerana penurunan berat badan boleh menjadi tanda-tanda awal kanser darah.


Ujian darah yang tidak normal

Jika keputusan ujian darah menunjukkan tanda penambahan sel-sel darah putih atau sel-sel darah merah yang tidak normal, perlulah segera berunding dengan pakar onkologi. Ujian darah keputusan yang tidak normal adalah satu isyarat awal kanser darah yang perlu ditangani secara serius. 


Pembengkakan nodus limfa

Tanda-tanda awal kanser darah boleh termasuk nodus limfa bengkak, diikuti dengan demam, keletihan, loya dan hilang selera makan. Apabila tanda-tanda awal ini dikesan, segeralah berjumpa doktor. Pembesaran nodus limfa tidak boleh dikesan dengan mudah, tetapi beberapa gejala yang disebutkan di atas dan diikuti oleh pembesaran nodus limfa perlu diberi perhatian serius.


Mudah terdedah kepada jangkitan

Tanda-tanda awal kanser darah dan juga mudah terdedah kepada jangkitan. Penurunan imuniti badan adalah disebabkan oleh kemerosotan sel-sel putih dan darah lain menjadikan tubuh badan mudah terdedah kepada pelbagai jenis jangkitan. Jika terasa  mentalami gejala-gejala ini, segera hubungi doktor dan melakukan ujian darah untuk mengesan 
keabnormalan awal.


Ok lah, kita dah tahu serba sedikit berkenaan kanser darah ini dan gejala-gejala awal yang mungkin tanda menghidap kanser darah ini, jadi segeralah bertindak ye...

Dalam kes sebegini, satu je ikhtiar yang Cik Dee akan cadangkan iaitu Vivix. Vivix mengandungi bahan yang mampu merencatkan sel kanser, dan melindungi sel sihat yang lain kemudian membina sel-sel baru.

Inilah dia cara Vivix bertindak. πŸ‘ Untuk kanser darah ini Cik Dee belum jumpa testimoninya, namun Vivix sudah terbukti banyak membantu memberi harapan kepada pesakit kanser, seperti ini :



Cik Dee tak mintalah kena penyakit-penyakit seperti ini, tetapi Cik Dee pun makan Vivix sekarang sebagai langkah pencegahan sebab dengan dunia serba segera sekarang, risiko mendapat kanser adalah lebih besar. πŸ˜–

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY


Monday, November 14, 2016

Indahnya Waktu Berpantang

Assalamualaikum w.b.t semua...

Apa khabar uollss...  Ada tak antara uolllss bakal menimang cahaya mata tak lama lagi? 
Apa perasaan uolllsss nak melahirkan, kemudian melalui fasa berpantang... Bagi yang pertama kali mahu melalui keadaan ini semua, pastinya macam-macam perasaan ada... Gementar, takut, excited, berdebar, nervous... Eh, berdebar, nervous dengan gementar kan ke sama πŸ˜‚ adeih.. apa la Cik Dee ni...hihihi πŸ™Š

Jangan nervous-nervous laa uolllsss... Patutnya uolllss happy dapat baby... πŸ‘ΆπŸ˜πŸ˜˜ Jangan terpengaruh sangat dengan cerita yang masa berpantang tu menakutkan... Cik ada nak bagi cara senang jer...

Yang dah kali kedua ketiga...yang ada masalah masa berpantang dulu-dulu pun boleh join share tips Cik Dee ni...πŸ˜‰

Lepas ni mesti uollsss nak mengandung dan berpantang banyak kali lagi πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Hari ini entry Cik Dee pasal ini...πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Cik Dee tak nak share banyak... Cukup uollsss makan 1 sudu Vivix setiap hari masa berpantang. Bukti hasilnya? Ini dia....



"Mie berpantang dengan Vivix, susu meriah, baby tak ada masalah, tak ada kuning (jaundice) langsung, ok sangat². Bersalin koyak banyak sebab baby besar... So Vivix terbaik... Baby 3.65kg... Pastu luka jenis lambat baik. Dalam pantang kena bentan, bleeding banyak, ambil Vivix terus tidur, esok bangun demam tak ada bleeding pun dah stop"

Uollss tengok... Bagi Cik Dee yang pernah bersalin dan berpantang ni, semua masalah yang disebutkan tu memang mimpi ngeri (nightmares) bagi semua ibu baru...πŸ˜‚

Tapi....

Semua selesai dengan Vivix sahaja!

Amazing kan? Bahagia sungguh masa berpantang berjalan lancar πŸ˜‡.

Lepas tu kan... Habis pantang uollsss mesti jelita macam Miss World πŸ‘Έ seriuos ni, Cik Dee tak bergurau...

Nak cuba? Mai Whatsapp Cik Dee cepat.. 0194060504

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Friday, November 11, 2016

Dapatkan Vivix secara Cash on Delivery Bentong - Karak - Raub

Assalamualaikum w.b.t uolllssss....

Entry sebelum ini Cik Dee dah bagi cara nak beli Viviv secara online. Cik Dee ada juga mention yang selain menggunakan pos atau khidmat kurier yang selamat, uollss boleh dapatkan Vivix yang awesome ini dengan cara Cash on Delivery atau dalam bahasa Melayunya, Tunai ketika penghantaran....

Ahaaa... Memang Cik Dee boleh je nak hantar kat uolllsss yang ada berdekatan kawasan Bentong, Raub dan Karak juga Bukit Tinggi jika ada permintaan...😎  Raub dan Karak juga terhad di kawasan bandar@ pekan ye

Cumanya, uollsss kenalah bagi Cik Dee deposit dulu yer... Hehe... πŸ˜‰ Melainkan kalau uollsss nak ambil di tol Bentong (selepas tol Bentong) atau di kawasan bandar Bentong... Haaa yg tu boleh dikecualikan yer....πŸ˜† Sebab tak berapa jauh dari rumah dan pejabat Cik Dee....😊 Alaaa jangan risau Cik Dee tak ambil deposit banyak pun...Cik Dee pun faham juga uolllsss... Don't worry okay??😘


Kalau uollsss on the way dari pantai timur ke Kuala Lumpur dan sebaliknya juga boleh juga nak rrquest COD kat Cik Dee, sebabnya Cik Dee memang duduk dekat sangat denga Highway tu..

Mana tahu uollsss nak balik kampung ke bercuti ke tiba-tiba nak beli Vivix ke, carilah Cik Dee yer...

Haa itu sahaja lah Cik Dee nak cerita pasal kawasan jajahan COD Cik Dee...

Kalau kata uollsss nak COD di kawasan berdekatan uolllsss yang Cik Dee tak dapat nak ke sana, uollsss inform sahaja dengan Cik Dee... Inshaa Allah Cik Dee boleh tolong carikan  SID yang cool dan comel-comel belaka seangkatan dengan Cik Dee...hehe  Cik Dee ramai ktoni-kroni tauuuu....πŸ˜‰. Dengan mereka uollsss boleh dapat konsultasi PERCUMA yang mesra πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Uollsss nak tahu apa lagi yang best tentang Vivix? Refer jer kat list entry Cik Dee tuuu.πŸ‘‰πŸ‘†
Hehe...


Whatsapp πŸ’ 0194060504 yer

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

*maaf ye kalau tak nampak gambar yang Cik Dee tepek tuu....line tak berapa ok laaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Wednesday, November 9, 2016

Mana dan Bagaimana Nak Beli Vivix?

Assalamualaikum w.b.t uolllsss

Apa khabar uolllsss semua....

Kalau uollss ikuti blog Cik Dee kan... mesti uolllsss perasan kan banyak sangat Cik Dee cerita pasal Vivix ni... 

Nak cantik Vivix, nak kurus Vivix, nak sihat Vivix, nak bebas rokok Vivix, macam-macam lagi lah.... Kannn?

Hari ini kan, Cik Dee nak cerita secara ringkas jer ye macam mana cara nak dapatkan Vivix ni...heheh


Paling mudah, uollssa Whatsapp lah Cik Dee, nanti berdesup Cik Dee hantar kan...😎
Tapi yang sekitar Bentong, Karak dan Raub sahajalah setakat ini untuk Cash On Delivery...
Kos Delivery FREE jer... tapikan, kena ada deposit juga lah ye... Bukan apa, kalau tak rugi laa Cik Dee kalau uollsss tiba-tiba cancel 😭😭😭 tapi harap idak ler...uollsss kan pelanggan yang baik dan comel belaka πŸ˜‰


Kalau uolllsss yang jauuhh nuuuunnn di sana, Cik Dee boleh poskan jer. Jangan risau yer, Cik Dee sebolehnya tak guna Pos Laju, tapi Cik Dee guna direct khidmat kurier dari Shaklee jer.... Sebabnya kan... LEBIH MUDAH DAN SELAMAT tau.... FREE jugak!!!



Kalau uollsss malu nak Whatsapp Cik Dee beli direct jer kat sini laaa.... Klik kat bawah botol Vivix tu.... Tak payah pening- pening dah.... Hehe....






*Tak masuk link? Haaa sabar na.. jap lagi Cik Dee alter ye.. ade problem sikit ni...huhu

Nak COD juga? Haaa mai contact Cik Dee, Cik Dee carikan SID yang pro macam Cikk Dee yang berdekatan dengan area uolllsss naaa...πŸ˜‹

LIVE LIFE HEALTHY & HAPPY

Monday, November 7, 2016

Rahsia Kurus Dengan Sirap Merah

Assalamualaikum w.b.t uolllsss...

Apa khabar semua sahabat Cik Dee ni? Macam lama sangat Cik Dee bercuti kann?


Bukan bercuti sebenarnya...tapi Cik Dee terlalu sibuk dengan kerja hakiki Cik Dee seminggu yang lepas... Dan akhirnya...bolehlah Cik Dee bernafas sebentar...😳


Emmm baiklah, permulaan November ini Cik Dee nak buka entri tentang cara nak kurus! 


Pssstttt Cik Dee nak bagi ini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡





Ahaaa percaya ke tak? Jangan tak percaya ye...ini bukan sebarang sirap yer...


Ini Sirap Ajaib punya 😘😘😘 apa lagi kalau bukan Vivix tuuu


Uollss tahu tak, sebenarnya kan... Cik Dee ada dah beritahu tentang Vivix ini boleh bantu kita kurus... eh, bukan kurus specifically, tapi BANTU HILANG πŸ‘‰ PERUT BUNCIT πŸ‘ˆ 

Ala...lebih kurang juga permasalahan lebih berat badan kan...

Tapi... Kalau minum sirap ajaib ini sahaja, tanpa buat tips berikut, tak jalan juga kot...





  • Lebihkan minum air masak
  • Lebihkan sayuran berdaun
  • Lebihkan buah-buahan segar
  • Makan dengan kuantiti yang kecil
  • Biasakan senaman
  • Kurangkan pengambilan GULA!


Uolllsss cuba laaa.... Try SIRAP MERAH AJAIB SHAKLEE ini dengan tips yang Cik Dee bagi tu... Simple jer kan?πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


Mai Cik Dee cerita tang mana Vivix ni boleh bantu hangpa kurus naa... 😘

Dalam Vivix ni ada resveratol yang baaaanyak sangat yer...



Satu sudu Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama dengan resveratrol yang ada dalam 100 gelas wine merah tau... Dan tentulah Vivix ni tidak memabukkan sama sekali... 😁 Jangan risau yer...


Resveratrol fungsinya adalah bantu mempercepatkan kadar metabolisma badan dan seterusnya akan  menggalakkan penurunan berat badan.

Apabila metabolisme mula dijalankan secara optimum, sistem dalam badan akan membakar lebih banyak kalori, yang membawa kepada penurunan berat badan semulajadi. 

Ini boleh membantu uollss menurunkan berat badan, tanpa mengurangkan pengambilan kalori biasa secara mendadak dan ketara sehingga sering membawa kepada perasaan serba kekurangan.

Kemudian, resveratrol membantu uollss mengurangkan berat badan dengan memecahkan sel-sel lemak yang sedia ada. Ia membantu untuk memusnahkan secara semulajadi deposit lemak yang sedia ada dan dalam masa yang sama menggunakan sel-sel lemak sebagai tenaga. 

Ini bukan sahaja akan membawa kepada penurunan berat badan, tetapi kehilangan lemak jahat yang sebenar dan bukannya jisim otot dan tisu lain. 

Resveratrol juga menyokong penurunan berat badan dengan menyekat estrogen, yang dihasilkan secara semulajadi di dalam badan baik lelaki mahupun wanita . Apabila estrogen hadir dalam paras yang tinggi, badan akan menyimpan jumlah yang lebih besar lemak. Apabila hormon ini dimusnahkan, tubuh akan berhenti menyimpan lemak dan akan mula membina lebih banyak otot.

Jadi, apa lagi? Nak cuba Vivix ni cepat lah WhatsApp Cik Dee naa... 😍
Cik Dee nak bagi mystery gift ni 😎